10 meter høj skulptur på vej til Christmas Møllers Plads

Ny Carlsbergfondet donerer endnu en skulptur til Amager af den danske kunstner Sophia Kalkau

Nu donerer Ny Carlsbergfondet endnu en skulptur til Amagerbrogade af den danske kunstner Sophia Kalkau. Den 10 meter høje bronzeskulptur skal stå på Christmas Møllers Plads og byde beboere og besøgende velkommen.

Siden 2015 har Amager Øst Lokaludvalg og Amager Vest Lokaludvalg samarbejdet om at bringe mere kunst til Amagerbrogade og sidegaderne på strækningen fra Christmas Møllers Plads til Sundbyvester Plads. Nu nærmer lokaludvalgenes vision sig virkelighed, i form af endnu en fornem donation fra Ny Carlsbergfondet. Sidste år kom nyheden om det første værk, en skulptur af den dansk-tyske kunstner Christian Lemmerz, der skal stå på hjørnet af Amagerbrogade og Amager Boulevard.

Et roligt vartegn

Christmas Møllers Plads er omkranset af vejbaner, skilte og trafiksignaler – Torvegade, Amagerbrogade, Vermlandsgade, Amagerfælledvej, Ved Stadsgraven og er et mylder af mennesker i bil, på cykel, til fods. Midt i dette virvar skal den 10 meter høje skulptur fungere som et roligt vartegn. Værket kommer til at bestå af en 10 meter høj søjle af ellipser af bronze og tre små stenbaser med figurationer ovenpå.

”Set fra Torvegade vil den høje figur fremtræde som en mørk silhuet, en kæde af to hele og to halve runde sammenkædede dråber. Ankommer man derimod til Christmas Møllers Plads fra Vermlandsgade eller Amagerbrogade vil figuren snarere ses som sammensmeltede halve og hele elliptiske legemer”, skriver Kalkau selv om den forventede værkoplevelse.

De sammenkædede runde bronzedråber og søjleformen vil sende signaler til den forgyldte kugle på Frelser Kirke og det trekantede irrede tag og det fine, spidse pyramideformede klokketårn på Kong Haakons Kirke.

”Kugle, ellipsoide, spiral, trekant, pyramide – værket indgår i et geometrisk spil med omgivelserne og med historien. De tre runde stenbaser vil være opholdspunkter på den pulserende plads”, afrunder Kalkau sin værkbeskrivelse.

Monumentalt bidrag til Amager

Morten Kyndrup, bestyrelsesmedlem i Ny Carlsbergfondet, der står bag donationen, udtaler om kunstner og værk; ”Sophia Kalkaus skulptur til Christmas Møllers plads er både dristig, markant og uhyre original i sit formsprog. Den kommer virkelig til at gøre en forskel på dette vigtige sted, der passeres af tusindvis af mennesker hver eneste dag”.

Ligeledes er begge lokaludvalg begejstrede for både valg af kunstner, kunstværk og placering og støtter fuldt ud forslaget; ”Kunstværket vil markere ankomsten til Amager og bringe æstetisk værdi til selve pladsen og til resten af Amagerbrogade. Den tværgående arbejdsgruppe udtaler at ”Sophia Kalkaus 10 meter høje skulptur er et monumentalt bidrag til lokaludvalgenes fælles vision om kunst på Amagerbrogade og lokaludvalgene ser, at kunstværket kan blive en seværdighed i bydelene og et trækplaster for turister og kunstinteresserede”.

Når skulptur og placering er endeligt godkendt i Borgerrepræsentationen, går Sophia Kalkau i gang med at fremstille skulpturen og Ny Carlsbergfondet fastsætter en dato for indvielse af skulpturen. 

Sophia Kalkau (f.1960) har siden begyndelsen af 1990’erne markeret sig som én af Danmarks førende samtidskunstnere. Kalkau er kendt som både fotograf, billedhugger og forfatter. Hendes skulpturer er ofte kendetegnet ved deres geometrisk enkle, lette og rene udtryk.

Kunststrategi for Amagerbrogade

’Kunst på Amagerbrogade’ startede i 2015 som et samarbejde mellem Amager Vest Lokaludvalg, Amager Øst Lokaludvalg og Københavns Kommune. Siden da har lokaludvalgene inddraget borgere og netværk i bydelene og udarbejdet en kunststrategi, der kan tages udgangspunkt i, når der skal udvikles kunstprojekter og -værker til det mere end 3 km lange handelsstrøg.